Cafeïne in Koffie

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is de opwekkende stof die in koffie zit. Cafeïne wordt ook wel coffeïne genoemd en het wordt samengevoegd onder de alkaloïde. Cafeïne stimuleert het menselijk zenuwstelsel bij innamen, waardoor effecten van vermoeidheid en verminderde concentratie worden tegengegaan. Dit is ook een rede waarom men vaak een betere reactie heeft en langer kan opblijven na het nuttigen van koffie.


Waarom zit er cafeïne in koffie?

In de koffieboon zit van nature cafeïne. De boon van de koffieplant bevat het dus al en tijdens het verwerkingsproces blijft de cafeïne behouden in de koffie.


Is cafeïne slecht?

Cafeïne is feitelijk een drug en bij overmatig gebruik kan het slecht zijn voor het menselijk lichaam. Veelvoudig gebruik van cafeïne kan leiden tot een cafeïne-verslaving. Ook kan cafeïne leiden tot hartproblemen en bloeddrukproblemen.

Maar Cafeïne heeft ook sommige goede effecten, zoals een vermindert risico op sommige vormen van kanker en een verhogende werking van sommige medicatie. Bij andere medicatie kan cafeïne een tegenwerkend effect hebben. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen en het is raadzaam om bij medicatiegebruik en koffie-consumptie altijd de bijsluiter te lezen.


Cafeïnevrije koffie

Cafeïnevrije koffie is geen vervangende koffie, het zijn ook gewoon koffiebonen. Alleen zijn deze koffiebonen intensief behandeld om zoveel mogelijk coffeïne te verwijderen. De koffiebonen worden gestoomd waarbij cafeïne vrijkomt, daarna worden ze direct gespoeld met koud water. Dit proces wordt veelvoudig herhaald om zoveel mogelijk cafeïne te verwijderen.

Ook al wordt deze koffie cafeïnevrij genoemd, meestal bevat de koffie toch nog cafeïne, maar in mindere mate. Uit recentelijk onderzoek bleek dat er tussen de 2 en 20% cafeïne wordt gevonden in cafeïnevrije koffie. Het is natuurlijk wel veel minder dan in normale koffie.

Wat vind jij?

Wat is jouw favoriete koffie?

View Results

Laden ... Laden ...
Volg ons op Facebook