Je eigen koffie verbouwen met een koffieplant

koffie plant in bloeiEen koffieplant is helemaal niet zo’n moeilijke plant om te kweken. Voordat we verder gaan met deze uitleg, moet je er wel rekening mee houden dat de koffieplant, afhankelijk van het soort, best groot kan worden. De kleinste soorten ongeveer een meter, grote soorten tot 10 meter hoog (na ongeveer 20 jaar).  Ook moet je beseffen dat een koffieplant enkele jaren nodig heeft voordat er goede koffiebonen van te oogsten zijn. Als je dus geduld en ruimte hebt, kun je goed je eigen koffie verbouwen!

Begin met de groene koffieboon

onverwerkte koffieboon

onverwerkte koffiebonen

De basis voor elke plant is een zaadje. Bij de koffieplant is dit de koffieboon. Deze boon zit in de koffiebes die aan de plant groeien. Al geroosterde koffiebonen zijn “dood”, je moet dus zorgen dat je een ongeroosterde, rijpe koffieboon of koffiebes krijgt (liefst meerdere wegens de kans dat sommige niet zullen groeien).

Zolang een koffieboon ongeroosterd is, is deze erg lang houdbaar. Je kunt dus bij een koffiebranderij vragen om ongeroosterde bonen of bij een zadenspeciaalzaak deze bonen kopen.

Als je in bezit ben van een aantal koffiebonen, kun je verder gaan met de voorbereidingen om je koffieboon te planten.


De pot voor de koffieplant

Het Nederlandse klimaat is niet heel geschikt voor de koffieplant. De koffieplant groeit het beste tussen de 25 en 20 graden. Minimale temperatuur voor de koffieplant ligt rond de 15 tot 10 graden. Veel kouder als dit en je plant zal het waarschijnlijk niet redden. Daarom is het verstandig om de plant in Nederland binnenshuis te houden.

Zorg er dus voor dat je een goede pot hebt, want de wortels van de koffieplant zijn erg lang. Eventueel kun je met een kleinere pot beginnen en de koffieplant naar verloop van tijd oppotten, maar je kunt ook direct een grote pot (10/15 liter pot) nemen.


De koffieboon plantten

koffie boon

1: Middensnee
2: Boon
3: Zilveren huid
4: Omhulling
5: Pectine
6: Pulp
7: Buitenhuid

Vul je pot met aarde en maak deze vochtig, niet heel nat maar zeker niet te droog. Als je een koffiebes (of groene koffieboon) hebt, haal de koffieboon dan uit de vrucht en plant de koffieboon ongeveer een centimeter of 5 in de aarde. Houdt de grond vochtig gedurende de incubatietijd van de koffieboon.

Een koffieboon bevat twee helften, oftewel twee zaden voor de plant. Hierdoor kan het zijn dat je een of twee plantjes krijgt, afhankelijk van de levensvatbaarheid. Het kan tot 2 maanden duren voordat de koffieplant zich laat zien. Geduld is daarom vereist in dit stadium.


Het begin van de plant

Na 3 tot 4 maanden zul je een klein koffieplantje hebben. Dit plantje is nog te klein om koffiebessen te dragen, dus zul je het nog wel een flinke tijd moeten laten groeien. De plant begin met de kiembladeren, dit zijn grote ronde bladen. Nadat je plant groter wordt, vallen deze bladen af en verschijnen de echte spitse koffiebladeren.


Geduld is een schone koffieplant

Je koffieplant is aan het groeien, maar het is geen snelle plant. Het kan tot 3 jaar duren voordat de eerste koffiebessen verschijnen.


De koffiebloesem, een voorteken voor echte koffie!

koffie bloesem

koffie bloesem

Wanneer de plant na 2 tot 3 jaar begint met het aanmaken van bloesem is dit een goed teken! De bloesem is de voorloper van de koffiebes, de vrucht die de koffieboon bevat. Het duurt nu nog maar een tot twee maanden voordat je koffiebessen beginnen met rijpen.


De koffiebes moet rijpen

rode rijpe koffiebes

rode rijpe koffiebes

Hadden we al gezegd dat je geduld moest hebben om koffie te kweken? Nu je koffiebessen aan je koffieplant groeien ben je bijna bij het eerste echte resultaat. Maar de koffiebes moet rijp zijn om een goede koffieboon op te leveren. Je kunt een rijpe koffiebes herkennen aan de rode kleur. Het kan zo zijn dat een gedeelte van de bessen rijp zijn (rood) en andere nog onrijp (groen) en weer andere ertussenin.


Eindelijk de koffie oogsten!

Inmiddels een aantal jaar verder sinds de start van je koffieplantje, maar nu kun je wel beginnen met oogsten. Rijpe rode koffiebessen kun je direct oogsten, onrijpe laat je gewoon hangen om verder te rijpen. Verzamel de koffiebessen, want nu kun je beginnen met het verwerken van de koffiebes tot een roosterbare koffieboon!

Een voordeel is dat de koffieplant meerdere keren per jaar te oogsten is en dit gedurende ongeveer 10 tot 15 jaar. Wanneer je dus als basis een koffieplant hebt, kun je dus de komende jaren vooruit!

Getagd met , , , ,
Geplaatst in Koffieplant
23 comments on “Je eigen koffie verbouwen met een koffieplant
 1. kranendonk schreef:

  waar kun je de ongebrande koffie bonen verkrijgen,om een paar plantjes te kweken?

 2. Willem Moelans schreef:

  De rode (of gele) bes van de koffievrucht bevat zeer waardevol catechinen die als antioxidant werkzaam zijn in het lichaam. Dit heeft dus een heel beschermende werking en gezond om eten.
  Die civetkatten weten waarom ze dit doen!, al zullen wij de boon zelf niet mee opeten.
  Best interessant om te weten voor wie zelf bonen kweekt!

 3. e.a. willemse schreef:

  ziet er goed uit, informatie voldoende! nice

 4. leo brinkman schreef:

  eindelijk na 2 maanden geleden de bonen te hebben gezaaid komen ze nu toch boven

 5. Rienk schreef:

  Via een website kan ik koffieplantjes kopen, maar wanneer komen hier zelf bonen aan, hoe groot worden deze in de huiskamer en wanneer moet ik deze overpotten??

 6. Palmen Uit Rotterdam schreef:

  Geachte koffieplanten kwekers en liefhebbers.
  Koffieplanten zijn zeer goed te kweken. Met een beetje groene vingers lukt u dit. Maar het is wel van belang te starten met goede zaden. succes.

 7. leo brinkman schreef:

  nu ik de plant voor de winter binnen heb gezet vallen de bladeren er in eens af .wie weet wat ik nu moet doen

 8. julian schreef:

  Wie o wie heeft voor me koffiebonen die ik kan planten?

 9. U vind hier alle nodig informatie om een mooie koffieplant te kweken thuis.

 10. Franky Veghel schreef:

  Vandaag twee koffieplantjes bij de Lidll gekocht.
  Zien er goed uit.

 11. Ronald schreef:

  Inmiddels al anderhalf jaar ver met de koffiebonen.
  Begonnen met 18 bonen, nu 8 mooie koffieplanten van ongeveer 40cm hoog op de vensterbank staan.

  Beere trots.

 12. wilbertus schreef:

  ik heb koffie bonen gekregen voor winterklaas ze zijn geschikt om te kweken. alleen ik heb geen 2 jaar de tijd (waarschijnlijk ben ik dan het huis al uit). heeft iemand een idee hoe je ze kan vervoeren?

 13. Ronald schreef:

  Ik heb juli 2011 een paar kiemplantjes meegenomen uit Colombia (in opengesneden waterflesjes) die zijn nu zo’n 70 cm hoog en heb nu de eerste rijpe bes (in totaal 3 bessen 😉 aan een van de planten zitten.
  dus nog geen kopje eigen gebrande koffie maar het is gewoon leuk dat ze het prima doen.
  schrik niet van bruin wordende, afvallende bladeren en stelen die zwart worden (verhouten), dat hoort gewoon bij de groei van de plant.
  ze zijn ook gevoelig voor wolluis, dat is goed te behandelen met een middel wat je in het water oplost verder zijn ze echt behoorlijk sterk, als je ze vergeet water te geven hangen ze wat slap, maar trekken weer op zodra je ze water geeft!
  en ik had 1 pot per ongeluk “verzopen”, maar die doet het ook nog prima nadat ik de pot leeg heb laten lopen en hem een tijd geen water gegeven heb.

 14. Inge schreef:

  In de aveve hebben ze koffie planten groot en klein

 15. Dion schreef:

  Net verschillende zaden besteld. Vandaag begonnen met de koffiezaden. Ben erg benieuwd!

 16. Maxine schreef:

  Soms heeft de Lidl koffieplantjes in de aanbieding. Misschien Lidl aanschrijven voor nog zo’n actie.

  • Jolanda schreef:

   Ik Wil reargeren ik heb koffieplanten bij de ah in ridderkerk gezien
   Ik was er meteen weg van, ik had Dr een Halen , ook theeplanten verkopen we.

   groceries een bewonderaar.

 17. MOurad schreef:

  ik heb een koffieplant die zeker 12 jaar oud is en is +/- 1,90m maar helaas heeft nooit gebloeid, heeft iemand enig idee wat de probleem is

 18. Pim schreef:

  Ik heb inmiddels een aardige oogst van een 5j oude plant. Maar nu? Hoe pel en droog ik de bonen om ze straks ergens te kunnen branden?

  Daarnaast hebben jullie nog snoeitips?

 19. iris schreef:

  weet iemand info die ik in mijn koffiewerkstuk kan zetten bronvermelding erbij zetten graag 🙂

 20. Abraham de Vries schreef:

  Waar kan ik bonen kopen zodat ik zelf een koffieplant kan krijgen?

 21. jeanpaul schreef:

  he mij komt het zelfde voor heb een plant van 9jaar toen ik ze kreeg was ze 10cm groot nu is ze inmiddels is die zo 1.20 hoog maar nog nooit bloesems gehad weet iemand waarom?

 22. filiaert schreef:

  hoi ik heb reeds 8 jaar een koffieplant maar tot nu nog nooit bloemen gehad kan imand mij raad geven of een reden geven waar om mijn plant staat mooi in het (zon)licht achter glas heb ze elk jaar verpot naar een grotere pot nu is die ongeveer 1.50m hoog hopelijk kan mij iemand uileg geven alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


6 × = twaalf

Wat vind jij?

Wat is jouw favoriete koffie?

View Results

Laden ... Laden ...
Volg ons op Facebook