Koffie door de jaren

Wie heeft koffie ontdekt?

Al honderden jaren wordt er koffie gedronken. De eerste historische vermelding komt uit de 15e eeuw uit een klooster in Jemen. Hierna komen er steeds meer historische vermeldingen uit het midden-oosten en Afrika.

Door de zeehandel tussen Noord-afrika en zuid-europa, kwam er koffie terecht in Venetië, Italië. Vanuit hier begon koffie zich langzaam aan bekendheid te verwerven in Europa.

Pas toen de Nederlandse VOC op grote schaal met scheepvaart begon, werd koffie populair. Vanaf toen kon met de koffie, de veelal uit Arabische landen kwam, exporteren naar Europa.

Een van de laatste landen die met koffie in aanraking kwam, was Amerika. Koffie was hier eerst geen succes omdat men het niet kende en men liever alcoholische dranken had.

Vanaf de 18 eeuw begon koffie langzaam maar zeker populariteit te winnen in Amerika. Ook de Zuid-Amerikaanse landen maakte langzaam aan kennis met koffie. Het Zuid-Amerikaanse klimaat, dat uitstekend geschikt is voor het verbouwen van de koffieplant, zorgde voor een verdere toename en verspreiding.

Momenteel komt de meeste van onze koffie uit Zuid-Amerika of Afrika. En niet alleen het klimaat is hiervoor verantwoordelijk. Omdat het oogst-proces arbeidsintensief is (zie koffiebonen), is het vaak voordeliger voor bedrijven om de productie in lage-loon-landen te laten plaatsvinden.

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan achter het Fair-Trade principe, waarin wordt gezorgd voor een eerlijke loon voor de arbeidskrachten in landen die de koffie verbouwen.

Wat vind jij?

Wat is jouw favoriete koffie?

View Results

Laden ... Laden ...
Volg ons op Facebook