Koffiebonen

Wat zijn koffiebonen?

koffie bessen

koffie bessen van de koffieplant

Koffiebonen zijn zaden van de koffie-plant. Deze zaden bevinden zich in de bessen die aan de plant groeien.

Dit soort typen zaden noemt men ook wel een pit, maar bij koffie noemt men deze (onterecht) een boon. Wanneer de bes rijp is, kan deze geoogst worden van de plant. Daarna wordt de bes verwerkt.

Er zijn twee hoofdsoorten koffiebonen, de Arabica en de Robusta, waarvan de Arabica het meest gedronken wordt (80% tegen over de Robusta, 20%).


Hoe verwerkt men koffiebonen?

ongebrande koffieboon

ongebrande koffieboon

Het overgrote deel van de koffiebonen wordt nog met de hand geplukt. Dit komt voornamelijk omdat de bessen van de koffieplant niet tegelijk rijp zijn. Hierdoor moet men eenzelfde plant soms meerdere keren oogsten.

Daarna wordt de bessen nat of droog verwerkt. Bij nat verwerken van koffiebonen verwijderd met de koffieboon van de bes en dompelt deze gedurende een aantal dagen onder in water. Bij droog verwerken van koffiebonen worden de bessen verspreidt op een stenen ondergrond en gedurende een week of twee gedroogd door de zon.

Nat verwerken levert meestal een veel betere kwaliteit koffieboon op dan droog verwerken. Het duurder segment koffiebonen is daarom ook bijna altijd nat verwerkt.


Koffiebranden

Gemiddeld gebrande koffiebonen

Gemiddeld gebrande koffiebonen

Nadat de koffieboon gescheiden is van de bes en verwerkt is, kan men met het brandproces beginnen. De koffieboon wordt hierbij verhit tot een gekozen temperatuur. Meestal worden koffiebonen geroosterd. De temperatuur en roosterduur bepalen de kleur en smaak van de koffieboon, en daarmee ook van de koffie.

Wanneer met een kort brandproces aanhoudt, krijgt met licht gebrande koffie, die mild van smaak is. In Europa en Amerika drinkt met overwegend gemiddeld gebrande koffie.

Hoe donkerde de koffieboon, hoe sterker de smaak. Dit komt omdat de smaak vrijkomt met tijdens het rooster proces.

Wat vind jij?

Wat is jouw favoriete koffie?

View Results

Laden ... Laden ...
Volg ons op Facebook