Koffiezetapparaten

Er zijn verschillende soorten koffiezetapparaten en ook vele methode om koffie te zetten.

Handmatig koffiezetten

Water koken om koffie te zetten

Water koken om koffie te zetten

De meest traditionele manier van koffiezetten, waarbij men zelf water kookt. Vervolgens schept men gemalen koffie in een koffiefilter en plaats deze op de koffiekan. Hierna schenkt men het kokende water in de filter en wacht totdat het water is doorgelopen en de bereidde koffie in de kan zit.

Belangrijk hierbij is dat men een goede verhouding aanhoudt, zodat er niet teveel/weinig gemalen koffie en niet teveel/weinig water wordt gebruikt.

Deze methode wordt vrijwel uitsluitend thuis gebruikt en is een van de goedkoopste methodes om koffie te zetten. Ook het resultaat kan men, afhankelijk van de bereidingswijze, als goed aanschouwen.


Filter-koffiezetapparaat

Drip van een koffiezetapparaat

Drip van een koffiezetapparaat

Een filter-koffiezetapparaat is eigenlijk een meer geautomatiseerde methode van het handmatig koffiezetten. De gemalen koffie wordt in een filter in het apparaat geplaatst. Het waterreservoir wordt gevuld en het apparaat wordt aangezet. Het apparaat kookt zelf het water, waarna het water aan de gemalen koffie wordt toegevoegd. Wanneer de koffiekan vol is, stopt het koffiezetapparaat meestal vanzelf.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat men een goede verhouding gemalen koffie toevoegt.


Koffie-padapparaat

Koffiepads voor in een koffiepadautomaat

Koffiepads voor in een koffiepadautomaat

Sinds enkele jaren marktleider in Nederland: Het koffiepadapparaat. Hierbij wordt een pad (een capsule filter met gemalen koffie) in het apparaat geplaatst, waarbij men alleen water in het reservoir hoeft toe te voegen. Vervolgens wordt een door het apparaat afgemeten hoeveelheid water door de filter geperst, waardoor er altijd een exact afgemeten kop koffie ontstaat.

Het grootste voordeel hierbij is het gebruiksgemak, het zetproces is volledig automatisch en er kan niets fout gaan. Koffieliefhebbers zetten hun vraagtekens bij deze methode, omdat de koffie-kwaliteit in handen wordt gelegd van grote concerns i.p.v. dat men zelf controle heeft over de kwaliteit.


Professionele (horeca) koffiemachines

Een professionele koffiemachine in de horeca

Een professionele koffiemachine in de horeca

Deze koffiezetmachines worden meestal bedrijfsmatig gebruikt, denk hierbij aan een lunchroom of restaurant. Ook hierin zijn veel verschillen. Er zijn koffiemachines voor gemalen koffie en voor koffiebonen. Ook zijn er aparte machines voor espresso en/of cappuccino. Deze machines hebben meestal de mogelijkheid tot een groot volume en een grote mate van consistentie en kwaliteit. Voor particulier gebruik meestal te duur in aanschaf.

Wat vind jij?

Wat is jouw favoriete koffie?

View Results

Laden ... Laden ...
Volg ons op Facebook